Lørdag D. 27. November 2021 05:44
Vi ses på Facebook!
Navigation
· Spasme Angina
· Småkarssygdom
· Undersøgelser
· Behandlinger
· Skemaer

· Artikler
· Downloads
· Links
· Fotoalbum
· Debatforum

· Retningslinier
· Om denne side
· Driftsudgifter
· Donationer
· Kontakt siden
· FAQ/Hjælp
· Artikler af brugerne
· Søg
Nyeste artikler
· Kan du være i den 't...
· Koronararterie spasm...
· Kronisk syg, hvad er...
· Koronararterie spasm...
· Yngre kvinder undlad...
Sidste nye links
· Microvascular Diseas...
  Microvascular diseas...

· Pathophysiology of C...
  Ischemic heart disea...

· Coronary spasm: It’s...
  Coronary spasm is ca...

· Husk at få din influ...
  Sæsonen for influenz...

· Hvem skal have tredj...
  En ny runde af coron...

· ‘I was told “invisib...
  – as research shows ...

· Kontakt til almen pr...
  Patienter med luftve...

· Forskere vil kunne f...
  Et stigende antal pa...

· Sundhedsstyrelsen fr...
  Sundhedsstyrelsen fr...

· Improving the Diagno...
  Dr. Samit Shah is st...

Seneste downloads
· Brochure 2021
· Sygepleje til patien...
· Nyhedsbrev December ...
· Oversigt over tidlig...
· Oversigt over tidlig...
Vi anbefaler:
· Foreningen Det Kardiologiske Syndrom X
· Hjerteforeningen
· Hjertebogen
· Patientens Bog
Udenlandske sider
· Inoca International
· International Heart Spasms Alliance
· British Heart Foundation
· Irish Heart Foundation
· Deutsche Herzstiftung
· Australian Heart Foundation
· American Heart Association
Hovedside for artikler » Småkarssygdom » Kan du være i den 'tavse hær' af kvinder med en skjult hjerte-lidelse?
Kan du være i den 'tavse hær' af kvinder med en skjult hjerte-lidelse?
Kan du være i den 'tavse hær' af kvinder med en skjult hjerte-lidelse? En lidelse er så svært at se, at du ikke engang kan se den på et angiogram

Sarah Browns smerter i brystet, skuldrene og ryggen blev afvist som værende muskelsmerter. Et EKG, røntgenbillede og blodprøver viste intet unormalt, men smerten fortsatte. Hun fik diagnosen mikrovaskulær angina, som har mange forskellige udløsende faktorer.

Orginal Artikel fra Daily Mail.
Oversat til dansk af Gitte D. Larsen, www.prinzmetal.dk - December 2019


I årevis forsikrede lægerne Sarah Brown, at smerterne i hendes bryst, skuldre og ryggen sandsynligvis var muskelsmerter, og intet at gøre med hendes hjerte.

Som en lille størrelse størrelse 10 - cyklede hun regelmæssigt otte miles om dagen og løb op ad tre trapper på hospitalet, hvor hun var jordemoder. Så Sarah troede ikke, at hun var en åbenlys kandidat til hjertesygdom.

”Jeg motionerede, var ikke-ryger, spiste sundt og havde ingen familiehistorie med hjertesygdomme,” siger Sarah (57), der bor sammen med sin mand og tre voksne børn i Nord-London. 'Men siden starten af 30'ere havde jeg haft tilfældige smerter i min mave, ryg og skuldre. De startede som en let smerte, men blev mere intense, efterhånden som jeg blev ældre.

'Først slog jeg det hen som fordøjelsesbesvær eller generelle smerter. Men da jeg var 36, fik jeg et alvorligt anfald, efter at mit andet barn blev født, så sendte min læge mig til undersøgelse.'

Et EKG (en test, der måler elektrisk aktivitet og hjerterytme), røntgenbillede af brystet og blodprøver afslørede intet unormalt. Men smerterne blev ved - og smertestillende medicin hjalp meget lidt. ”Jeg fik at vide, at jeg havde et muskel- og skeletproblem,” siger Sarah. 'Da smerterne hovedsageligt var mellem mine skulderblader og i min nederste venstre ribben, troede jeg, at de måske havde ret.'

Men i maj 2012 begyndte Sarah at få brystsmerter midt på brystet, når hun gik ovenpå. Hendes læge henviste hende til et angiogram (kag) for at kontrollere om hun havde forsnævringer i hendes arterier - men igen blev der ikke opdaget noget problem.

Et par uger senere fik Sarah sit værste anfald til dato, efter at hun kom ind fra haven på en kold søndag eftermiddag.

'Jeg følte kvalme, og der var en knusende smerte, der strålede fra mit bryst ud i mine arme, ryg, skuldre og ansigt,' siger hun. 'Min mand kaldte 999.'

På hospitalet fik Sarah taget en blodprøve for at måle niveauer af et protein kaldet troponin. Forhøjede niveauer kan indikere skade på hjertet - men resultaterne var under grænse niveauet for et hjerteanfald.

Hun blev dog indlagt på en hjerteafdeling, hvor en læge så, hvor stærke smerter hun havde. Han satte hende i drop med nitrater for at udvide hendes blodkar, da han mente, at Sarahs koronararterier kunne gå i spasmer.

”Hans fornemmelse viste sig at være rigtigt, og smerten forsvandt næsten øjeblikkeligt,” siger Sarah. Takket være en mere sensitiv test blev Sarah endelig diagnosticeret: mikrovaskulær angina.

Ligesom angina, der er forårsaget af forsnævring af en kranspulsåre, kan mikrovaskulær angina forårsage en trykkende for brystet, som kan sprede sig til arme, nakke, kæbe, ryg eller skuldre; stakåndet; kvalme; svimmelhed.

Begge typer angina kan udløses af koldt vejr, anstrengelse, spisning, stress eller motion.

Men med mikrovaskulær angina er der ingen forsnævringer. I stedet skyldes sygdommen, at små blodkar, der er mindre end 1 mm i diameter, går i spasmer eller ikke udvides, så de kan levere blod til hjertemusklen. Det øger risikoen for et hjerteanfald markant, og symptomerne kan være værre end almindelig angina, udtaler eksperter.

Cirka 40 procent af de to millioner mennesker med koronar arteriesygdom (Prinzmetal Variant Angina) i Storbritannien kan faktisk have mikrovaskulær angina, ifølge Colin Berry, professor i kardiologi og billeddannelse ved University of Glasgow samt direktør for forskning ved Clydebanks Golden Jubilee National Hospital.

Men tusinder af mennesker - primært kvinder - diagnosticeres ikke, fordi de gænge undersøgelser der ser efter forsnævringer i årerne er normale. "Næsten halvdelen af alle 250.000 kag’r der fortages i Storbritanniens om året afslører ikke forsnævringer i kranspulsårerne, men alligevel kan disse patienter stadig have angina-symptomer," udtaler professor Berry. ‘I mange tilfælde - så mange som fire ud af fem tilfælde - kan mikrovaskulær angina være årsagen. Jeg kalder disse patienter en "forsvundet stamme"; det er et enormt problem, der berører så mange som en tredjedel af alle mennesker med angina-smerter. '

Traditionelt diagnosticeres mikrovaskulær angina ved hjælp af et stress ekkokardiogram, hvor hjertet er under stress ved træning eller medicin for at se på, hvordan det og andre blodkar fungerer under pres; et koronar angiogram (kag), hvor farvestof indsættes i arterierne for at se dem; eller en MR-scanning.

Men i en ny, mere følsom test, føres en tynd, fleksibel ledetråd ind i hoved hjertearterien for at måle blodkarfunktion i de små kar under på tidspunktet for angiogrammet (kag).

Et kemikalie kaldet acetylcholin sprøjtes derefter ind i arterien for at måle, hvordan de små blodkar fungerer.

Sarah gennemgik testen på hospitalet, og det afslørede, at hendes blodkar gik i krampe og trak sig sammen, hvilket begrænsede blodgennemstrømningen til hjertet.

I en undersøgelse, kaldet CorMicA og finansieret af British Heart Foundation, fandt professor Berry, at patientvejledning sammen med den nye test, udgør en 'betydelig forskel' til resultaterne.

Livskvalitet og sværhedsgrad af angina-symptomer blev mindsket i gruppen, der blev behandlet med den ekstra undersøgelse, sammenlignet med dem, der modtog standard angiogram (kag) guidet pleje, da deres mikrovaskulære angina var blevet diagnosticeret og behandlet.

Både mikrovaskulær angina (som Sarah blev diagnosticeret med) og angina, der er forårsaget af forsnævringer i kranspulsårerne, kan udløses af koldt vejr, anstrengelse, spisning, stress eller motion.

Resultaterne blev offentliggjort sidste år i Journal Of The American College Of Cardiology. Men denne test er ikke bredt tilgængelig på NHS uden for specialcentre, da læger kun kan bruge den off-label (til et formål, som det ikke er licenseret til) - kun på en forudplanlagt navngivet patientbasis.

Professor Berry siger, at der er behov for mere forskning, for at licensen kan ændres, hvilket kan tage op til fem år.

Selvom mikrovaskulær angina lyder som en mindre alvorlig version af angina, er symptomerne og de sundhedsmæssige problemer det kan forårsage, være lige så alvorlige. Da de blodkar, det påvirker, er for små til at behandle med stents og med bypass-operation.

Anfald varer typisk mellem 10 og 30 minutter eller længere - hvor et almindelig anfald af angina vare 15 til 20 minutter - og forekommer mere tilfældigt og uforudsigeligt, selv under hvile..

Nogle eksperter siger, at der kan være et hormonelt grundlag for, at kvinder påvirkes mere, med symptomer, der blusser op på visse punkter i den månedlige cyklus, og under eller efter overgangsalderen.

Chris Gale, professor i hjerte-kar-medicin ved Leeds University, siger, at kvinder med mikrovaskulær angina falder igennem nettet, fordi der stadig er fokus på forsnævringer af kranspulsårer.

'Hvis en angiogram (kag) eller MR-scanning ikke viser forsnævringer, kan der være den misforståelse, at der intet galt, eller at der intet kan gøres - men der er behandlinger, der kan hjælpe,' udtaler han.

Der skal også være en større anerkendelse af problemet, siger professor Berry. 'Vi har brug for en national NHS-strategi, med mere forskning og sundhedspersonalet skal informeres bedre.'

Efter hendes diagnose fik Sarah ordineret nitrater og calciumblokkere, statiner og blodfortyndede.

'Medicinen og nogle livsstilsændringer har mindsket mine symptomer, selvom jeg stadig får anfald,' udtaler hun. 'At blive troet på og det at få min smerte anerkendt, gør det lettere at håndtere.

‘Jeg er heldig, at jeg fik diagnosen, men andre i min situation ikke så heldige. Der er en tavs hær af patienter derude, de fleste af dem kvinder, og de lider, men kardiologerne har vendt ryggen til dem.'

Social deling: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet dette Yahoo Favoritter

#1 | lillespir d. 14. december 2019 19:12
Smile
#2 | lillespir d. 14. december 2019 19:16
Smile tak Gitte, godt arbejde Cool
#3 | Conny d. 14. december 2019 20:36
Helt fantastisk at læse.
#4 | Gitte d. 15. december 2019 11:59
Mange tak Smile
Det var et bestillingsarbejde til medlemsbladet i Foreningen Det Kardiologiske Syndrom X, og jeg endte med at være så godt tilfreds med resultatet, at jeg syntes den også skulle op her på siden Cool
#5 | annisj d. 15. december 2019 19:13
Tusind tak. Det ser godt ud.
Knus Anni
#6 | lillespir d. 15. december 2019 20:09
Hearys Du gør som altid et rigtig godt stykke arbejde SolTup
Du skal logge ind for at kommentere.
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere.

Du skal logge indeller oprette dig som bruger for at kunne stemme.

Teksten er ikke vurderet.
Translate this page
Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
· Gæster online: 1

· Brugere online: 0

· Antal brugere: 154
· Nyeste bruger: Bes
Fødselsdage i dag
Esil
Replikboks
Du skal være logget ind for at skrive en replik.

29. august 2021 13:02
Hej Leif Petersen Hjertelig velkommen , jeg håber du finder den information, eller hjælp du eventuelt har brug for her på siden. Smile

27. juni 2021 19:25
💐🎂He
j Margot. 🇩🇰Hj
ertelig tillykke med fødselsdagen 🎂💐&#1
27465;🇰&#100
84;️

29. maj 2020 10:33
Jeg ønsker jer alle en god pinse.

08. april 2020 21:58
I ønskes alle en God Påske Easter04

10. marts 2020 13:06
Det er skam så lidt Anni Tup

04. marts 2020 15:49
nyder at få besked hver gang der er nyt herinde. Tak Gitte

Siden dannet på: 0.05 sekunder 7,056,994 Unikke besøg