Lørdag D. 27. November 2021 06:18
Vi ses på Facebook!
Navigation
· Spasme Angina
· Småkarssygdom
· Undersøgelser
· Behandlinger
· Skemaer

· Artikler
· Downloads
· Links
· Fotoalbum
· Debatforum

· Retningslinier
· Om denne side
· Driftsudgifter
· Donationer
· Kontakt siden
· FAQ/Hjælp
· Artikler af brugerne
· Søg
Nyeste artikler
· Kan du være i den 't...
· Koronararterie spasm...
· Kronisk syg, hvad er...
· Koronararterie spasm...
· Yngre kvinder undlad...
Sidste nye links
· Microvascular Diseas...
  Microvascular diseas...

· Pathophysiology of C...
  Ischemic heart disea...

· Coronary spasm: It’s...
  Coronary spasm is ca...

· Husk at få din influ...
  Sæsonen for influenz...

· Hvem skal have tredj...
  En ny runde af coron...

· ‘I was told “invisib...
  – as research shows ...

· Kontakt til almen pr...
  Patienter med luftve...

· Forskere vil kunne f...
  Et stigende antal pa...

· Sundhedsstyrelsen fr...
  Sundhedsstyrelsen fr...

· Improving the Diagno...
  Dr. Samit Shah is st...

Seneste downloads
· Brochure 2021
· Sygepleje til patien...
· Nyhedsbrev December ...
· Oversigt over tidlig...
· Oversigt over tidlig...
Vi anbefaler:
· Foreningen Det Kardiologiske Syndrom X
· Hjerteforeningen
· Hjertebogen
· Patientens Bog
Udenlandske sider
· Inoca International
· International Heart Spasms Alliance
· British Heart Foundation
· Irish Heart Foundation
· Deutsche Herzstiftung
· Australian Heart Foundation
· American Heart Association
Hovedside for artikler » Spasme Angina » Koronararterie spasme (Prinzmetal angina)
Koronararterie spasme (Prinzmetal angina)
Hvad er koronararterie spasme?

Koronararterie spasme (KAS) er en midlertidig ubehag eller smerte, der er forårsaget af midlertidige spasmer (afklemning) i en eller flere af dine kranspulsårer (arterierne, der leverer ilt og næringsstoffer til dit hjerte). Det kaldes nogle gange for ”Prinzmetal angina pectoris” og ses normalt hos personer i alderen 50 år eller yngre.

Spasmer kan variere fra meget små til svære anfald, og kan undertiden helt blokere kranspulsåren.

KAS, der er svær og varer mere end 15 minutter kan beskadige din hjertemusklen og kan føre til et hjerteanfald. Dit hjertets elektriske system kan også blive påvirket under sådan en episode, og forårsage arytmi (en unormal hjerterytme rytme). I nogle tilfælde kan en arytmi ved KAS kan forhindre hjertet i slå, og derved forårsage pludselig død.

Hvad er angina?

Angina er en midlertidig ubehag eller smerter, det sker, når en del af dit hjerte muskel midlertidigt ikke i stand til, at få nok blod og ilt til at opfylde sine behov.

Den mest almindelige årsag til hjertekrampe er koronar hjertesygdom (KHS). KHS er, når ens kranspulsårerne bliver fyldt op med fedtholdigt materiale kaldet ”plak” eller arteriosklerose. Plak bygges langsomt op på indersiden af arterierne, det bevirker at årerne bliver smalle. Denne proces kaldes åreforkalkning. Det kan starte, når du er ung og dermed være langt fremme når du er midaldrende.

Hvis dine blodårer bliver for snæver, er blodforsyningen til hjertet muskel reduceret. Angina opstår, når dit hjerte er nødt til at arbejde hårdere end normalt, såsom under fysisk aktivitet eller ekstreme følelser, men det kan ikke få nok blod til at opfylde sine behov på grund af nedsat blodtilførsel.

Mindre hyppigt er angina, som er forårsaget af KAS.

Hvad er forskellen mellem angina er forårsaget af KHS og KAS?

Personer, hvis angina er forårsaget af KHS har ubehag eller smerter, der normalt sker under fysisk aktivitet eller ekstreme følelser og går væk efter et par minutters hvile eller ved at tage medicin mod angina. Men folk, hvis angina er forårsaget af KAS har som regel ubehag eller smerter i de tidlige morgentimer, og oftere, når de hviler eller under ekstreme følelser snarere end i fysisk aktivitet. Dette er grunden til KAS kaldes også ”ikke-anstrengelses angina”.

Hvad der forårsager KAS?

Den nøjagtige årsag til KAS er endnu ikke klarlagt. Men, visse risikofaktorer kan øge din risiko for at udvikle KAS.

De mest almindelige og væsentlig risikofaktor for udvikling af KAS er rygning. Kemikalierne i cigaretrøg kan være en medvirkende årsag til at arterierne får spasmer. Er du kvinde, der har en familiær disposition for KHS og en bestemt form for adfærd, såsom at være aggressiv, altid har travlt eller er rastløs (undertiden kaldet en "type A personlighed«), kan også øge din risiko.

Visse lægemidler, såsom anti-migræne medicin, antibiotika og kemoterapi medicin, kan forårsage KAS. Stoffer som kokain, marihuana, amfetamin, alkohol og efedrin-baserede vægttabs produkter, kan også forårsage KAS.

KAS kan påvirke mennesker på forskellige måder, og enkeltpersoner kan opleve forskellige symptomer. Men folk har tendens til at få det tidligt om morgenen, i hvile eller under ekstreme følelser.

Hvad er symptomerne på KAS?

Smerter eller ubehag forbundet med KAS, og andre typer af angina, føles normalt som noget stramt, gribende eller klemme, og kan variere fra mild til svær. Det mærkes normalt i midten af brystet, men kan sprede sig til den ene eller begge dine skuldre, ryggen, nakke, kæbe eller arm. Det kan endda i visse tilfælde mærkes i dine hænder. Sommetider smerte eller ubehag der mærkes i andre områder af din krop, uden at du mærker noget i brystet. Mange mennesker føler ikke engang smerte – blot en ubehagelig fornemmelse i brystet. KAS kan også opleves som åndenød, snarere end smerter.

Hvordan ved jeg om jeg har KAS?

Tal med din læge for at finde ud af om du har KAS.

Din læge vil spørge dig om dine symptomer, om du ryger, din livsstil, om du tager nogen form for medicin eller narkotika, og udspørge dig om din families sygdomshistorie. De vil også måle dit blodtryk og vægt, lyt til dit hjerte og bryst, og tage blodprøver for at måle dit kolesterol i blodet og blodsukkerniveauet. Du skal muligvis igennem nogle andre tests, så som et elektrokardiogram (EKG), en røntgen af thorax (lunger og hjerte) og en motion stress test.

Du kan blive henvist til en hjerte specialist med henblik på flere undersøgelser, som for eksemper et kardio angiogram (KAG) - en procedure som er en røntgen undersøgelse af din kranspulsårerne – for at se om der er en forsnævring eller blokeret. Hvis du har KAS vil din læge under kardio angiogrammet kunne se en krampe / spasme i din arterie. Hvis dine symptomer på KAS ikke er tilstede under selve kardio angiogrammet, kan dine årer se helt normale ud.

Hvordan er KAS behandles?

Symptomerne på KAS kan normalt afhjælpes ved at tage medicin, som for eksempel nitrater og calcium-blokkerer. Disse lægemidler hjælper kranspulsårerne til at slappe af og udvider dem for at øge blodgennemstrømningen til dit hjerte. De kan også bruges til at forebygge KAS.

Der er også noget, der tyder på at medicin såsom statiner, kan bruges til at stabilisere kolesterol og forebygge ophobning af plak inde i arterierne. Spasmer kan beskadige arterievæggen, og dette gør at plak og blodlegemer til at ophobes på det sted hvor skaden er sket. Statiner kan bidrage til at forebygge plak opbygning.

Vigtig information!

Hvis KAS ikke er helt lettet inden for 10 minutter i hvile og efter du har taget din medicin, eller hvis den er kraftig eller er blevet forværret, kan du have et hjerteanfald. Ring straks 112 og bed om en ambulance. Du må ikke ligge røret på. Afvent rådgivning fra operatøren i telefonen.

Hvis du har et hjerteanfald, skal du sørge for at komme på hospitalet så hurtigt som muligt. Dette kan reducere skaderne på dit hjerte og øge dine chancer for overlevelse. Du må ikke ignorere advarselssignalerne! Få hjælp hurtigt. Hvert minut tæller.

Det er altid bedre at komme på hospitalet og få at vide, det er ikke et hjertetilfælde, end at blive hjemme, indtil det er for sent.

Kirurgiske behandlinger

Stent implantation
Hvis KAS symptomerne fortsætter trods du tager din medicin, og laver livsstilsændringer, kan et speciel metalfjeder (en stent) indsættes i dine koronararterie for at hjælpe med at holde det åbent.

Implantable hjertedefibrillatorer (ICD)
Hvis du har en livstruende arytmi, som ikke kan styres ved hjælp afmedicin eller ved at foretage livsstilsændringer, kan din læge anbefale, at du får en ICD. En ICD stopper en arytmi ved pacing dit hjerte, eller i mere alvorlige situationer, at give dit hjerte et kontrolleret elektrisk stød eller en serie af stød for at returnere det til sin normale rytme.

Hvordan kan jeg reducere min risikoen for KAS?

For at reducere din risiko for at udvikle KAS, skal du være røgfri. Det betyder rygestop hvis du ryger og undgå andre menneskers røg (passiv eller passiv røg).

Det er også vigtigt at undgå at tage ulovlige stoffer.

Hvis du er bekymret for den medicin du tager eller ønsker at vide, om du må drikke alkohol, så tal med din læge.

Du kan også reducere din risiko for at udvikle KAS og andre hjerte problemer ved:

  • tage din medicin som foreskrevet

  • nyder at spise sundt

  • være fysisk aktive

  • kontrollere dit blodtryk og kolesterol

  • opnå og opretholde en sund kropsvægt

  • vedligeholdelse af din psykiske og sociale sundhed

Vil du vide mere?

Hvis du tror, at du kan være i risiko for at udvikle KAS eller ønsker at finde ud af om du har det, så tal med din læge.

Hvis du gerne vil vide mere om KAS eller almindelig hjerte sundhed, ring til vores Health Information Service på 1300 36 27 87 (lokal opkald omkostninger) eller e-mail health@heartfoundation.org.au.

The Heart Foundation vil gerne takke dr Anu Aggarwal, Royal Melbourne Hospital, der har hjulpet til at udarbejde dette datablad.
© 2010 National Heart Foundation of Australia ABN 98 008 419 761


Orginal title: Coronary artery spasm
Artikel fra Australien Heart Foundation
Oversat til dansk af Gitte D. Larsen Marts 2011

Social deling: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet dette Yahoo Favoritter

Der er ikke skrevet kommentarer.
Du skal logge ind for at kommentere.
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere.

Du skal logge indeller oprette dig som bruger for at kunne stemme.

Teksten er ikke vurderet.
Translate this page
Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
· Gæster online: 1

· Brugere online: 0

· Antal brugere: 154
· Nyeste bruger: Bes
Fødselsdage i dag
Esil
Replikboks
Du skal være logget ind for at skrive en replik.

29. august 2021 13:02
Hej Leif Petersen Hjertelig velkommen , jeg håber du finder den information, eller hjælp du eventuelt har brug for her på siden. Smile

27. juni 2021 19:25
💐🎂He
j Margot. 🇩🇰Hj
ertelig tillykke med fødselsdagen 🎂💐&#1
27465;🇰&#100
84;️

29. maj 2020 10:33
Jeg ønsker jer alle en god pinse.

08. april 2020 21:58
I ønskes alle en God Påske Easter04

10. marts 2020 13:06
Det er skam så lidt Anni Tup

04. marts 2020 15:49
nyder at få besked hver gang der er nyt herinde. Tak Gitte

Siden dannet på: 0.03 sekunder 7,057,070 Unikke besøg