Lørdag D. 08. August 2020 23:27
Vi ses på Facebook!
Navigation
· Prinzmetal Variant Angina
· Kardiologiske Syndrom X
· Undersøgelser
· Behandlinger
· Skemaer

· Artikler
· Downloads
· Links
· Reklamer for siden
· Nyhedsbreve
· Banner
· Fotoalbum
· Debatforum

· Retningslinier
· Om denne side
· Driftsudgifter
· Donationer
· Kontakt siden
· FAQ/Hjælp
· Artikler af brugerne
· Søg
Nyeste artikler
· Kan du være i den 't...
· Koronararterie spasm...
· Kronisk syg, hvad er...
· Koronararterie spasm...
· Yngre kvinder undlad...
Sidste nye links
· Hvordan bruger du de...
  Sundhedsstyrelsen an...

· Covid-19 påvirker og...
  Tysk undersøgelse vi...

· An EAPCI Expert Cons...
  This consensus docum...

· Inflammation, non-en...
  Systemic inflammatio...

· Hjertepatienter spør...
  Hjertelinjen får løb...

· Prinzmetal Angina
  Vasospastic angina, ...

· Vaccination mod pneu...
  Pneumokokker er en g...

· Severe Coronary Arte...
  Severe coronary arte...

· Coronary Artery Spas...
  Coronary artery spas...

· SmitteStop
  Danmarks officielle ...

Seneste downloads
· Brochure 2020
· Sygepleje til patien...
· Nyhedsbrev December ...
· Oversigt over tidlig...
· Oversigt over tidlig...
Vi anbefaler:
· Foreningen Det Kardiologiske Syndrom X
· Hjerteforeningen
· Patientens Bog
Udenlandske sider
· Inoca International
· British Heart Foundation
· Irish Heart Foundation
· Deutsche Herzstiftung
· Australian Heart Foundation
· American Heart Association
Hovedside for artikler » Det Kardiologiske Syndrom X » Det Kardiologiske Syndrom X
Det Kardiologiske Syndrom X
Hvad er Syndrome X?

Syndrom X beskriver brystsmerter (angina) hos mennesker, som ikke viser tegn på blokeringer i arterierne af deres hjerte (coronararterierne) efter et angiogram, eller røngten af disse arterier. Det står ikke klart, hvad der forårsager Syndrome X, men der er flere teorier. Syndrome X patienter synes ikke at have en højere risiko for at dø tidligt eller med et hjerteanfald, men de lider fortsat ofte af brystsmerter selv efter behandling. Syndrome X er mere almindelig hos kvinder end mænd: omkring 70% af patienterne er kvinder, der nærmer sig eller allerede har været igennem overgangsalderen. 1 I WISE undersøgelse af 936 kvinder i kardio angiogram (KAG) for brystsmerter, 60% havde ikke en større blokeringer i arterierne i deres hjerte. Nogle af kvinderne i denne undersøgelse kan have haft brystsmerter, som ikke var hjerte-relaterede.

Hvordan adskiller Syndrome X sig fra andre typer af brystsmerter?

Syndrome X er forskellig fra stabil angina fordi angiogrammet fra en stabil angina patient vil vise store blokeringer eller forsnævring i coronararterierne. Mennesker med en stabil angina også typisk opleve brystsmerter under anstrengelse, der er afhjælpes med hvile. Brystet smerter forbundet med Syndrome X er mindre forudsigelig og kan opstå under fysisk aktivitet eller i hvile. Syndrome X patienter kan opleve brystsmerter oftere og mere intenst, og for længere perioder end folk med en stabil angina. Hertil kommer, at en medicin kaldet nitroglycerin normalt fritager brystsmerter i stabil angina patienter, men ofte ikke virker i mennesker med Syndrome X.

Strengt taget Syndrome X er en type af ustabil angina fordi smerten kan opstå i hvile, men folk som er diagnosticeret med ustabil angina i modsætning til Syndrome X, når de har større indsnævring eller blokeringer i arterierne i hjertet, som øger deres risiko for at få et hjerteanfald eller dø af hjerte sygdom.

Du bør ikke forveksle Syndrome X med metabolisk syndrom, som bruges til at blive kaldt Metabolisk syndrom X. Den metaboliske syndrom henviser til en gruppering af visse hjertesygdomme risikofaktorer (herunder en stor talje og højere end normalt blodsukker eller blodtryk) hos en person.

Hvad er årsagen Syndrome X?

Ingen ved præcist, hvad der forårsager Syndrome X, og det er usandsynligt at have en enkelt årsag. To faktorer, der kan være involveret, er mangel på blodgennemstrømning forårsaget af microvascular dysfunctionand og øget smerteopfattelse.

Udtrykket "microvascular" henviser til meget små blodkar, og i dette tilfælde, meget små arterier i hjertet. De store arterier i hjertet er spaghetti-tynde, men disse bittesmå arterier er endnu mindre. Når disse små blodkar forsnævres, kan ilt ikke nå nogle områder af hjertemusklen, hvilket kan medføre brystsmerter. Begrænset blodtilførslen til hjertet kaldes myocardial iskæmi; myokardial henviser til hjertemusklen og iskæmi er en kombination af det græske ord for "Begrænse" og "blod". Ca. 50% af kvinder med Syndrom X har beviser på microvascular dysfunktion, 2, men kun omkring 20% til 25% viser tegn på begrænset blodtilførslen til hjertet, hvilket tyder på, at der er andre faktorer involveret. 1 , 3 Syndrome X patienter generelt har gode overlevelsesrater sammenlignet med mennesker med myocardial iskæmi, som har en øget risiko for at få et hjerteanfald eller dø af hjertesygdomme.

Undersøgelser har også vist, at mennesker med Syndrom X har forstærket smerteopfattelse, hvilket betyder at de føler, brystsmerter mere intenst end den gennemsnitlige person. 4-6 Det vides ikke, om Syndrome X patienter føler alle former for smerter mere intenst eller kun brystsmerter.

Hvorfor er kvinder mere tilbøjelige end mænd til at have Syndrome X?

Det er ikke helt klart, hvorfor kvinder er mere tilbøjelige end mænd lider Syndrome X; men hormoner og andre risikofaktorer unik for kvinder kan være en medspillende faktor.

Kvinders blodkar er udsat for skiftende niveauer af østrogen i hele deres liv, først under regelmæssig menstruation cyklus og senere under og efter overgangsalderen som østrogen niveauer falder med alderen. Østrogen påvirker, hvordan blodårerne smalle og udvide, og hvordan de reagerer på skade, så ændringer i østrogen niveauer kan betyde ændringer i opførsel af blodkarrene. Kvinders blodårer kan "programmeres" for yderligere ændringer end mænds blodårer, som kan øge risikoen for at så problemer i foring af arterier (endothelium) og den glatte muskulatur i væggene i arterierne. Mange kvinder i WISE undersøgelse havde tegn på skader på den glatte muskulatur i de små arterier. Ud over at ændre hormon niveauer, er der flere andre risiko betingelser for blodkar problemer, der er unikke for kvinder, såsom preeclampsia (et problem forårsaget af forhøjet blodtryk under graviditeten) og realiseringen af en lav fødselsvægt baby.

Diagnose og behandling

Hvordan bliver Syndrome X diagnosticeret?

Der er flere trin for at diagnosticere Syndrome X. første, skal du have en positiv øvelse stresstest (normalt en trædemølle test), hvilket betyder at testen viste, at dit hjerte ikke får nok blod under anstrengelse. Det andet trin er at få lavet et angiogram (KAG), som er en røntgenundersøgelse af rygraden i dit hjerte, at se, om nogen af de store arterier er blokeret. Hvis der ikke er nogen større blokeringer eller forsnævringer i blodkarrene i dit hjerte og andre årsagerne til brystsmerter er udelukket (herunder hjerteklap sygdom, muskelproblemer, eller hals problemer), så du vil sandsynligvis blive diagnosticeret med Syndrome X. Et angiogram ikke kan opdage problemer i de små arterier i hjertet involveret i microvascular dysfunktion. I nogle tilfælde kan lægen anbefale prøver for at se, om det er blodkar problemer (vaskulær dysfunktion) som er ansvarlig for din brystsmerter og for at udelukke koronar spasmer (Prinzmetal's angina).

Kan Syndrome X helbredes?

De fleste mennesker med Syndrome X ikke har en øget risiko for at få et hjerteanfald eller at dø af hjertesygdomme. Men de ofte skal gennemgå gentagne hospital besøg og test for brystsmerter, så behandling, der generelt fokuserer på at lindre disse brystsmerter.

Hvad er de første lægemidler, der anvendes til behandling af Syndrome X?

Forskellige medikamenter, der normalt gives til patienter med Syndrom X, er ofte med blandede resultater. Nitrater er normalt gives først de slappe musklerne af hjerte og blodkar, sænker blodtrykket og forbedre blodgennemstrømningen og ilttilførslen til hjertet. Desværre viste en undersøgelse, at mindre end halvdelen af alle Syndrome X patienter oplever fritagelse for brystsmerter efter indtagelse af nitrater. 1

Hvad er det næste lægemidler, der anvendes til behandling af Syndrome X?

Blodtryk medicin, herunder calcium-blokkere og beta-blokkere, kan man forsøge med hvis nitrat ikke virker. Calciumkanalblokkere fungere ved at lempe de muskelceller foring den arterie, hvilket igen forbedrer blodtilførslen til hjertet og sænker blodtrykket. Undersøgelser har vist, at calciumkanalblokkere reducere episoder med brystsmerter i omkring en tredjedel af mennesker med Syndrome X. 1, 7 Beta-blokkere lavere hjertefrekvens og tillade mere blodet strømmer til hjertet. Beta-blokkere er effektivt til at lindre smerter i brystet i op til to tredjedele af Syndrome X patienter, selv om svarene varierer. 1, 8

Hvad andre lægemidler kan anvendes til behandling af Syndrome X?

Da en af de mulige årsager Syndrome X er forstærket smerteopfattelse, kan et antidepressivt kaldes imipramin (Tofranil) også været anvendt til behandling af denne tilstand. I en lille undersøgelse af 18 kvindelige Syndrome X patienter, imipramin reducerede hyppigheden af brystsmerter episoder sammenlignet med placebo. 9 Men de fleste patienter (83%) oplevede bivirkninger, og i 3 personer bivirkning var så alvorlige, at de havde til holder op med at tage stoffet. Alt i alt forbedrer stoffet ikke livskvaliteten sammenlignet med placebo.

Kvinder er tilbøjelige til at udvikle Syndrome X omkring overgangsalderen, når østrogen niveauer tilbagegang, så hormon-terapi er også blevet undersøgt. I en undersøgelse af 25 kvinder, med østrogen plastre reduceret brystsmerter episoder fra et gennemsnit på 7 pr 10 dage til færre end 4 over 8 uger. 10 Men store forsøg har konstateret, at hormon terapi øger risikoen for hjerteanfald og blodpropper. 11, 12 nr. store undersøgelser af hormon terapi involverede kvinder med syndrom X, og det vides ikke, om fordelene ved brystet smertelindring opvejer den øgede risiko for hjerte og blodpropper problemer.

Kan Syndrome X forebygges?

Da det vides ikke præcist, hvad der forårsager Syndrome X, er der meget lidt information om, hvordan man kan forhindre det. Men det er altid en god idé at opretholde en hjerte sund-livsstil, der omfatter:

• Holder op med at ryge
• Under sundt kolesterolniveau
• Sænke højt blodtryk
• Være fysisk aktive
• Spise hjerte-sund kost

Hvad er prognosen for patienter med Syndrom X?

De fleste ældre undersøgelser konstatere, at mænd og kvinder med Syndrome X er ikke en øget risiko for at dø tidligt eller med et hjerteanfald. Men nyere resultater viser, at Syndrome X måske ikke er så harmløst som var engang troede, især hos patienter, der testes positive for problemer i arterie foring (endotel dysfunktion). I en undersøgelse af 42 kvinder med syndrom X, som har svær endotel dysfunktion havde en 30% øget risiko for at udvikle hjertesygdom på 10 år. 13 Syndrome X patienter skal ofte gennemgå gentagne hospital besøg og undersøgelser for brystsmerter. Mange mænd og kvinder har flere angiograms at være sikker på deres brystsmerter er ikke på grund af blokerede arterier. 14 Selv efter behandling med medicin, har mange Syndrome X patienter fortsat brystsmerter. Flere undersøgelser har konstateret, at de fleste patienter stadig lider under vedvarende brystet smerter selv 12 år efter deres første diagnose. 15, 16

Referencer

1. Kaski JC, Rosano GM, Collins P, Nihoyannopoulos P, Maseri A, Poole-Wilson PA. Hjertesygdomme syndrom X: kliniske karakteristika og venstre ventrikel funktion. Langsigtede opfølgende undersøgelse. J Am Coll Cardiol. 1995; 25:807-814.
2. Reis SE, Holubkov R, Conrad Smith AJ, et al. Koronar microvascular dysfunktion er meget udbredt hos kvinder med brystsmerter i mangel af koronararteriesygdom: resultater fra NHLBI WISE undersøgelse. Am Heart J 2001; 141:735-741.
3. Buchthal SD, den Hollander JA, Merz CN, et al. Unormal myokardial fosfor-31 kernemagnetisk resonans spektroskopi med kvinder med brystsmerter, men normale koronar angiograms. N Engl J Med. 2000; 342:829-835.
4. Chauhan A, Mullins PA, Thuraisingham SI, Taylor G, Petch MC, Schofield PM. Abnorme kardielle smerteopfattelse i syndrom X. J Am Coll Cardiol. 1994; 24:329-335.
5. Cannon RO, 3., Quyyumi AA, Schenke WH, et al. Abnorme kardielle følsomhed hos patienter med brystsmerter og normal coronararterierne. J Am Coll Cardiol. 1990; 16:1359-1366.
6. Pasceri V, Lanza GA, Buffon A, Montenero AS, Opret F, Maseri A. Rollen som abnorm smerter følsomhed og adfærdsmæssige faktorer ved fastsættelsen af brystsmerter i syndrom X. J Am Coll Cardiol. 1998; 31:62-66.
7. Cannon RO, 3., Brush JE, Jr., Schenke WH, Tracy CM, Epstein SE. Gavnlige og skadelige virkninger af lidoflazine i microvascular angina. Am J Cardiol. 1990; 66:37-41.
8. Kemp HG, Kronmal RA, Vlietstra RE, Frye RL. Syv års overlevelse hos patienter med normal eller næsten normal koronar arteriograms: en CASS registreringsdatabasen undersøgelse. J Am Coll Cardiol. 1986; 7:479-483.
9. Cox ID, Hann CM, Kaski JC. Lav dosis imipramin forbedrer brystsmerter, men ikke livskvalitet hos patienter med angina og normale koronar angiograms. Eur Heart J 1998; 19:250-254.
10. Rosano GM, Peters NS, Lefroy D, et al. 17-beta-estradiol terapi mindsker angina hos postmenopausale kvinder med syndrom X. J Am Coll Cardiol. 1996; 28:1500-1505.
11. Grady D, Herrington D, Bittner V, et al. Hjerte-kar-sygdomme resultater under 6.8 års hormon behandling: Heart og østrogen / progestin erstatning Undersøgelse opfølgning (hendes II). JAMA. 2002, 288:49-57.
12. Manson JE, Hsia J, Johnson KC, et al. Østrogen plus Progestin og Risikoen for koronar hjertesygdom. N Engl J Med. 2003; 349:523-534.
13. Bugiardini R, Manfrini O, Pizzi C, Fontana F, Morgagni G. endotel funktion forudsiger fremtidige udvikling af koronararteriesygdom: en undersøgelse af kvinder med brystsmerter og normal koronar angiograms. Cirkulation. 2004; 109:2518-2523.
14. Johnson BD, Shaw LJ, Buchthal SD, et al. Prognose hos kvinder med myocardial iskæmi i mangel af obstruktiv koronar sygdom: resultater fra National Institutes of Health-National hjerte-, lunge-, og Blood Institute-Sponsored Kvinders iskæmi Syndrome Evaluering (WISE). Cirkulation. 2004; 109:2993-2999.
15. Juelsgaard P, Rønnow Sand NP. Somatiske og sociale prognose for patienter med angina pectoris og normal koronar arteriography: en opfølgende undersøgelse. Int J Cardiol. 1993; 39:49-57.
16. Lichtlen PR, Bargheer K, Wenzlaff s. langsigtede prognose for patienter med anginalike brystsmerter og normal koronar angiografisk resultater. J Am Coll Cardiol. 1995; 25:1013-1018.
______________________________________________________________
Orginal title: Cardiac Syndrome X
Artikel fra HeartHealthyWomen.org
Oversat til dansk af Gitte D. Larsen December 2008

Social deling: Delicious Facebook Google Live Reddit StumbleUpon Tweet dette Yahoo Favoritter
Facebook Like:


Der er ikke skrevet kommentarer.
Du skal logge ind for at kommentere.
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere.

Du skal logge indeller oprette dig som bruger for at kunne stemme.

Teksten er ikke vurderet.
Translate this page
Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Besøgende
· Gæster online: 3

· Brugere online: 0

· Antal brugere: 196
· Nyeste bruger: Lindag
Fødselsdage i dag
kasdan
Replikboks
Du skal være logget ind for at skrive en replik.

29. maj 2020 10:33
Jeg ønsker jer alle en god pinse.

08. april 2020 21:58
I ønskes alle en God Påske Easter04

10. marts 2020 13:06
Det er skam så lidt Anni Tup

04. marts 2020 15:49
nyder at få besked hver gang der er nyt herinde. Tak Gitte

29. februar 2020 22:12
Tup

28. februar 2020 23:32
Ikke mere end alle andre danskere https://hjertefore
ningen.dk/2020/02/
coronavirus-samme-
forholdsregler-for
-hjertepatienter-s
om-for-andre-dansk
ere/

Siden dannet på: 0.04 sekunder 6,656,315 Unikke besøg